Infekcije disajnih puteva kod dece

Infekcije disajnih puteva su sezonskog karaktera, javljaju se najčešće u jesen, zimu i rano proleće. Povezuju se sa pojavom hladnog i vlažnog vremena, a izuzetno su retke u letnjim mesecima. Oko 50% dece od 1. do 5. godine života, godišnje ima 3-5 virusnih infekcija. Infekcije gornjeg disajnog puta su najčešći razlog za izostanak deteta iz vrtića i škole. 

Sve infekcije disajnih puteva kod dece počinju kao infekcije nosa. Sve počinje kao prehlada i prvi simptomi su zapušenost, curenje vodenastog sekreta iz nosa, kašalj u snu i suve ispucale usne. Kasnije dolazi do sekrecije žuto-zelenog sekreta, slivanja sereta, zapušenosti nosa, kao i povišene telesne temperature. Infekcija iz nosa može da zahvati okolne strukture, kao što su sinusne šupljine ili adenoidne vegetacije, tzv.’’treći krajnik’’, srednje uvo i nepčane krajnike.

Preko 80% svih upala disajnih puteva započinju kao virusne infekcije, i mogu se često komplikovati bakterijskim infekcijama. 

Hronično uvećanje “trećeg krajnika” nastaje kao posledica čestih infekcija (više od pet puta godišnje) ili kao posledica alergijskih procesa u nosu. Takva deca su sklona čestim upalama srednjeg uva, a ponekad imaju i oslabljen sluh. Skoro neprekidno dišu na usta, noću hrču sa povremenim prekidima u disanju. Imaju bled, umoran izgled lica sa izraženim podočnjacima. U takvim slučajevima poželjna je primena Immunotrofine d, kao podrška lokalnom i opštem imunskom sistemu, do odluke o operativnom lečenju trećeg krajnika. Takođe ukoliko je došlo do operacije trećeg krajnika, postoperativni period takođe zahteva primenu Immunotrofine d, jer je tada imunitet oslabljen i deca su prijemčiva za virusne i bakterijske infekcije.

Za dobar imunitet neophodna je zdrava i uravnotežena ishrana, kvalitetan san i bavljenje fizičkim aktivnostima. Takođe je bitna i primena preparata za jačanje imuniteta. Immunotrofina d je oralni rastvor sa aktivnim sastojcima koji doprinose normalnom funkcionisanju imunskog sistema kod dece i smanjenju zamora i iscrpljenosti. Immunotrofina d sadrži: vitamin D3 koji dokazano doprinosi jačanju imunskog sistema, beta-glukan izolovan iz kvasca, arginin, jod i vitamine B5, B6 i B12.

Immuntrofinu d treba uzimati duže vreme, posebno u sezoni prehlada, od jeseni do proleća. Preparat nema neželjenih efekata, prijatnog je ukusa vanile i karamele. Uzima se jedanput dnevno 5-10 ml zavisno od uzrasta deteta.

Autor teksta:

Dr Aleksandra Bajec Opančina,
Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“

Up
d

Welcome to Reina

Step into a true oasis of digital beauty we devised for your new beauty center, resort or spa website.

Monday to Friday Closed
Saturday Closed
Sunday Closed