Nega suve i oštećene sluznice nosa

Nos je organ kojim započinju gornji disajni putevi i od suštinskog je značaja za prečišćavanje vazduha koji dospeva u donje disajne puteve. Takođe, u nosu se, u zavisnosti od spoljašnje temperature, vazduh rashlađuje, ili zagreva da bi temperatura vazduha u nosnom spratu ždrela iznosila 31-34 stepena po Celzijusovoj skali. Nos je odgovoran i za regulaciju vlažnosti vazduha koji dospeva u donje disajne puteve. Bez obzira kolika je vlažnost udahnutog vazduha, zahvaljujući određenoj količini sluzi koja se normalno nalazi na površini sluznice nosa, vlažnost vazduha koji dospeva do donjih disajnih puteva uvek iznosi 95-100%.

Da bi nos uspešno obavio sve ove funkcije potrebno je da sluznica nosa bude zdrava, prvenstveno da bude adekvatne vlažnosti za šta su zaslužne žlezde koje se nalaze u sluznici nosa i da bude uredna funkcija cilijarnog aparata (finih treplji koje se nalaze na površini ćelija).

Mnoga oboljenja dovode do oštećenja funkcije cilijarnog aparata- sve infekcije nosa (virusne, bakterijske i gljivične), alergijski rinitisi, brojni nealergijski rinitisi. Dugotrajna upotreba vazokonstriktorinih kapi za nos dovodi do oštećenja cilijarnog aparata i isušivanja sluznice nosa koja lako puca što za posledicu ima česta krvarenja iz nosa. Takođe, spoljašnja zagađenja, kao i suv vazduh u jesenjem i zimskom periodu, tokom grejne sezone dovodi do isušivanja sluznice nosa, stvaranja krusti i krvarenja iz nosa. Pored neprijatnosti koju sve ovo sobom nosi, zbog narušene funkcije nosa, može doći i do ozbiljnijih oboljenja donjih disajnih puteva. Suva sluznica nosa, dokazano je, osetljivija je na brojne infektivne uzročnike što je posebno važno sada tokom pandemije virusa COVID-19.
Neretko, posle operativnih zahvata u predelu nosa i paranazalnih sinusa, kraće, ili duže vreme zaostaju suvoća sluznice nosa i kruste što stvara ozbiljne neprijatnosti, narušavaju se funkcije nosa i dolazi do mogućnosti nastanka infekcija nosa koja se u nekim slučajevima mogu proširiti i na donje disajne puteve.

Medicinsko sredstvo Rinopanteina u obliku spreja i masti značajno štiti sluznicu nosa od svih navedenih štetnih faktora i u velikoj meri pomaže u oporavku oštećene sluznice nosa prvenstveno povećavajući i održavajući njenu vlažnost.

Glavni sastojci Rinopanteine u obliku spreja su D-pantenol (1%), vitamin E acetat (0,20%) i vitamin A palmitat (0,05%). Zahvaljujući njima, Rinopanteina sprej primenjen dva puta dnevno po dve doze u svaku nosnicu značajno poboljšava sva stanja koja dovode do suve i atrofične sluznice nosa.

U sastav Rinopanteine masti ulaze: vitamin A palmitat (0,05%), D-pantenol (5%) čija veća koncentracija u odnosu na njegovu koncentraciju koju ima u preparatu u obliku spreja znatno brže dovodi do obnavljanja oštećene sluznice nosa i u značajnoj meri poboljšava njenu trofiku.

Natrijum hijaluronat (0,1%) poboljšava mukocilijarni klirens i na taj način pospešuje odstranjenje štetnih činilaca i značajno smanjuje nastanak zapaljenskih promena sluznice nosa. Mineralno ulje i petrolatum doprinose dobrom vlaženju i lubrikaciji sluznice nosa što doprinosi manjem stvaranju krusti u nosu koje se najčešće javljaju nakon raznih operacija nosa i kao posledica suvog vazduha, posebno tokom grejne sezone.

Ekstrakt ovsa (Avena sativa) ima antiinflamatorni efekat i značajno smanjuje svrab u nosu, značajno ublažavajući ovaj simptom kod obolelih od alergijskog rinitisa. 

Zahvaljujući svom sastavu Rinopanteina mast, vlažeći sluznicu nosa i poboljšavajući njenu trofiku u značajnoj meri smanjuje učestalost krvarenja iz nosa kod osoba koje su sklone ponavljanim krvarenima iz nosa. Primena Rinopanteine masti, takođe, u značajnoj meri može olakšati izvođenje određenih dijagnostičkih i terpijskih postupaka u predelu nosa. Rinopanteina u obliku masti pokazala je značajan efekat u tretmanu ispucale kože predela oko nosa koja nastaje kao posledica hladnoće. Rinopanteina mast se primenjuje tri puta dnevno tako što se mala količina masti unese u obe polovine nosa i nežno masira koža nosa kako bi se mast što ravnomenije rasporedila po njegovoj unutrašnjosti.

Autor teksta:

Prof. dr Slobodan Savović, ORL specijalista, KC Vojvodine

Up
d

Welcome to Reina

Step into a true oasis of digital beauty we devised for your new beauty center, resort or spa website.

Monday to Friday Closed
Saturday Closed
Sunday Closed